-> O Beogradu 2008 <-

Ići dole

-> O Beogradu 2008 <-

Počalji od ... Aleksandar ... taj Sre 21 Maj - 16:01:19

Upoznajte Srbiju i Beograd
Beograd - glavni grad Srbije. Procenjuje se da u njemu živi preko dva miliona stanovnika. Nalazi se u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu, na ušću reke Save u Dunav. Jedan je od najstarijih gradova u Evropi, na raskršću puteva sa Istoka i Zapada.
Beograd je središte srpske kulture, obrazovanja, nauke i privrede. Zbog njegove burne prošlosti, u Beogradu već vekovima žive pripadnici različitih nacionalnosti, pri čemu Srbi pravoslavne veroispovesti čine većinu populacije (90%). Zvanični jezik je srpski, dok se u komunikaciji sa stranim posetiocima koristi uglavnom engleski.

Centralno gradsko jezgro Beograda ima površinu od 36 km2, a čitava teritorija Beograda prostire se na 322 km2. Obim oko predgrađa Beograda iznosi 419 km. Najveća udaljenost u severno-južnom pravcu iznosi 92,98 km, dok je istočno-zapadni pravac dužine 67,50 km.

Klima u Beogradu je umereno kontinentalna , a prosečna dnevna temperatura iznosi 11.7oC. Najtopliji meseci su jul i avgust. Za Beograd je karakterističan jugoistočni i južni vetar, tzv. "košava".

Beograd je u CET - srednjeevropskoj vremenskoj zoni (GMT+1 hour). Letnje računanje vremena (GMT+2 hours) traje od kraja marta do kraja oktobra.
Beograd je uvek bio grad u kojem se ukrštaju važne evropske saobraćajnice i zbog toga je lako do njega stići iz mnogih pravaca. Mi preporučujemo najbrži put - avionom.

• Domaća aviokompanija: JAT AIRWAYS www.jat.co.yu
• Beogradski aerodrom: Nikola Tesla (15 km od centra Beograda)
• Zvanična valuta je dinar (RSD)
• Pozivni broj za Srbiju iz inostranstva je +00 381, za Beograd (0)11

Svi posetioci Beograda reći će vam istu stvar: Beograd ima jedinstvenu energiju, veliko srce ispunjeno toplinom i spremno da svakoga ugosti. Beograđani su poznati po gostoprimstvu, životnoj snazi, radoznalosti i smislu za humor.

Nigde na jednom mestu ne možete pronaći takvu prirodnu kombinaciju orijentalne strasti i evropske kulture. Simbolično smešten na ušću dveju reka (Save i Dunava), Beograd se uvek nalazio između istoka i zapada, na putu osvajačkih napada. Zato je više puta razaran i ponovo podizan i u tom smislu ne poseduje stilsku doslednost i eleganciju nekih evropskih gradova. Ali duh Beograda karakteriše jedinstvena nesvakidašnja strast za životom, umetnošću, sportom, bogatim boemskim životom i zato vas neće ostaviti ravnodušnim.

U Beogradu vam sigurno neće biti dosadno. Koncerti, muzičke i pozorišne predstave održavaju se svakog dana. Pored mnogih restorana, kafića, noćnih klubova i kazina, posebno je zanimljiva boemska ulica Skadarlija, kao i atraktivni splavovi na rekama Dunav i Sava koje protiču kroz centar grada.
Jer, nije pitanje šta raditi u Beogradu u slobodno vreme. Pitanje glasi "Šta prvo raditi?".

Izbor mesta i aktivnosti je toliko veliki da svako može da bude i više nego zadovoljan. Detaljne informacije uvek možete potražiti na sajtu www.tob.co.yu.
Beograd raspolaže raznovrsnim i bogatim kulturnim i sportskim životom. Glavni grad Srbije ugostio je mnogobrojne međunarodne sportske i kulturne manifestacije, ali je isto tako i sam osnivač mnogobrojnih internacionalnih manifestacija koje su poznate širom sveta.

Turisti koji žele da probaju lokalnu kuhinju a da istovremeno imaju na raspolaganju i bogatstvo internacionalnih specijaliteta uz asortiman izvanrednih vina, biće veoma zadovoljni ponudom beogradskih restorana.

Na raspolaganju vam je više od 2500 nacionalnih, internacionalnih, ribljih i specijalizovanih restorana i kafea u Beogradu. Najinteresantniji kvartovi u kojima možete da uživate u gastronomskim pikanterijama su: Skadarlija, Kalemgdan, Strahinjića Bana, Zamunski kej, Savski kej, Kej oslobođenja, Kalenić, Čubura, Obilićev venac...

A kad je reč o noćnom životu i dobrom provodu, znajte da ste na pravom mestu. Beograd je u članku „Sandej Tajmsa" posvećenom putovanjima, preporučen za dobar provod među gradovima kao što su Milano, Njujork, Pariz i Berlin. Veče u srpskoj prestonici možete provesti u nekoj od preko 50 diskoteka i klubova u kojima se mogu čuti najraznovrsniji muzički žanrovi i doživeti neponovljive avanture.

Najbolji provod u samom centru grada očekuje vas u klubovima u okolini Kalemegdanske tvrđave i oko Trga Republike, u kafićima i pabovima na Dorćolu, Obilićevom vencu, u Skadarliji i Knez Mihailovoj ulici.

"Nebo je nad Beogradom prostrano i visoko, promenljivo a uvek lepo; i za zimskih vedrina sa njihovom studenom raskoši; i za letnjih oluja kada se celo pretvori u jedan jedini tmurni oblak koji, gonjen ludim vetrom, nosi kišu pomešanu s prašinom panonske ravnice; i u proleće kad izgleda da cvate i ono, uporedo sa zemljom; i u jesen kad oteža od jesenjih zvezda u rojevima. Uvek lepo i bogato, kao naknada ovoj čudnoj varoši za sve ono čega u njoj nema i uteha zbog svega što ne bi trebalo da bude.

Ali najveći raskoš toga neba nad Beogradom, to su sunčevi zalasci. U jesen i u leto oni su prostrani i jarki kao pustinjske vizije, a zimi prigušeni tmastim oblacima i rujnim maglama. A u svako doba godine vrlo su česti dani kad se oganj toga sunca koje zalazi u ravnici, među rekama pod Beogradom, odbije čak gore u visokoj kupoli neba, i tu se prelomi i prospe kao crven sjaj po razasutoj varoši. Tada sunčano rumenilo oboji za trenutak i najzabačenije uglove Beograda i odblesne u prozorima i onih kuća koje inače slabo obasjava."

O Beogradu napisao: Ivo Andrić, srpski nobelovac

Postoje mesta u Beogradu koje obavezno morate da vidite i osetite. Ulice, trgovi, spomenici, parkovi, česme, arheološka nalazišta... i druge znamenitosti koje zaslužuju preporuku. Mnoga od njih su proglašena za kulturna dobra.

Beograd je središte kulture i umetnosti Srbije. U Beogradu stvaraju naši najznačajniji umetnici, godišnje se održi više od 9.000 pozorišnih predstava, izložbi, koncerata, performansa i drugih umetničkih programa, gostuju brojni eminentni stvaraoci iz sveta umetnosti. Beograd je sedište najviših državnih i nacionalnih institucija kulture i umetnosti: Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja, Narodnog pozorišta i Univerziteta umetnosti.
U Beogradu se nalaze najznačajnija dela arhitekture, Kalemegdan sa Beogradskom tvrđavom, spomenici kulture i druga nepokretna kulturna dobra, brojna arheološka nalazišta sa materijalnim ostacima koji svedoče o razvijenoj civilizaciji i kulturi na tlu Beograda od praistorije do danas.
Beograd ima dragocene spomenike duhovne kulture, crkve, manastire i bogomolje različitih veroispovesti.

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, Beograđana pravoslavne veroispovesti ima 90,68%, islamske 1,29%, katoličke 1,03%, protestanata 0,24%, 0,03% Jevreja, 2,02% su nepoznate veroispovesti, a 3% se izjasnilo da nisu vernici.

Najznačajnija beogradska pravoslavna crkva - Saborna crkva, sagrađena je 1840. Među najstarije ubrajaju se Nikolajevska crkva (1745) i Bogorodična crkva (1783) u Zemunu. Monumentalni hram Svetog Save, najveći pravoslavni hram, može da primi 12.000 vernika. Značajem i izgledom izdvajaju se i crkve Ružica i Sveta Petka, crkva Svetog Marka, Vaznesenska, Topčiderska i crkva Aleksandra Nevskog. Na širem području grada nalaze se i dve stare crkve - brvnare u selima Vraniću i Orašcu.

Na području Beograda i u njegovoj široj okolini, nalazi se nekoliko manastira građenih krajem XV veka ili kasnije, više puta rušenih i ponovo podizanih, i uglavnom u celini ili delimično, obnovljenih u protekle dve decenije. Manastiri Rakovica, Vavedenje presvete Bogorodice, Fenek, Rajinovac i Tresije lepi su spomenici srpske prošlosti. Delimično su obnovljeni manastiri u Slancima, u Mislođinu i Pavlovac na padinama Kosmaja. Ruševine manastira Kastaljan teško su dostupne zbog lošeg prilaznog puta.

U Beogradu se nalazi i nekoliko rimokatoličkih crkava, jedna sinagoga, jedna džamija i više bogomolja drugih veroispovesti.

Srbija

Raskršće istoka i zapada, Evrope i Balkana, tradicije i novog - stvara posebnu čistu energiju. Ona iznenađuje svakog posetioca Srbije i Beograda i vraća ga nanovo u našu zemlju. Turisti iz Evrope vide Srbiju kao izvor takve energije koja potom stvara posebnu atmosferu otvorenosti i srdačnosti. Izvanredna hrana, gostoprimstvo, skijaški tereni, banje, dve velike evropske reke, obale krcate splavovima gde se uz muziku zabavlja do jutra, novi hoteli i iznad svega ljudi, čine sliku Srbije koja čuva najbolje iz prošlosti otvarajući se prema budućnosti.


Poslednji put izmenio *Alexandar* dana Pet 23 Maj - 1:58:39, izmenio ukupno 3 puta

_________________
Ni dve, za noc mi nisu bile dovoljne
da na tebe ne mislim
u toj sam igri sa njima uzivao
samo ako tebe zamislim
... Aleksandar ...
... Aleksandar ...
Super član
Super član

Muški
Broj poruka : 679
Godina : 28
Lokacija : Beograd
Zanimanje : Ucenik
Reputation : 0
Datum upisa : 30.06.2007

Pogledaj profil korisnika http://yugonostalgija.serbianforum.info/

Nazad na vrh Ići dole

Re: -> O Beogradu 2008 <-

Počalji od ... Aleksandar ... taj Sre 21 Maj - 16:01:46

Znamenitosti

Postoje mesta u Beogradu koje obavezno morate da vidite i osetite. Ulice, trgovi, spomenici, parkovi, česme, arheološka nalazišta... i druge znamenitosti koje zaslužuju preporuku. Mnoga od njih su proglašena za kulturna dobra.

Beograd je središte kulture i umetnosti Srbije. U Beogradu stvaraju naši najznačajniji umetnici, godišnje se održi više od 9.000 pozorišnih predstava, izložbi, koncerata, performansa i drugih umetničkih programa, gostuju brojni eminentni stvaraoci iz sveta umetnosti. Beograd je sedište najviših državnih i nacionalnih institucija kulture i umetnosti: Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja, Narodnog pozorišta i Univerziteta umetnosti.

U Beogradu se nalaze najznačajnija dela arhitekture, Kalemegdan sa Beogradskom tvrđavom, spomenici kulture i druga nepokretna kulturna dobra, brojna arheološka nalazišta sa materijalnim ostacima koji svedoče o razvijenoj civilizaciji i kulturi na tlu Beograda od praistorije do danas.

Beograd ima dragocene spomenike duhovne kulture, crkve, manastire i bogomolje različitih veroispovesti.

_________________
Ni dve, za noc mi nisu bile dovoljne
da na tebe ne mislim
u toj sam igri sa njima uzivao
samo ako tebe zamislim
... Aleksandar ...
... Aleksandar ...
Super član
Super član

Muški
Broj poruka : 679
Godina : 28
Lokacija : Beograd
Zanimanje : Ucenik
Reputation : 0
Datum upisa : 30.06.2007

Pogledaj profil korisnika http://yugonostalgija.serbianforum.info/

Nazad na vrh Ići dole

Re: -> O Beogradu 2008 <-

Počalji od ... Aleksandar ... taj Sre 21 Maj - 16:02:10

Razgledanje Beograda

RAZGLEDANJE BEOGRADA AUTOBUSOM

Trajanje: 90 min, uz pratnju turističkog vodiča
Maršruta: Skupština grada, Dom Narodne skupštine, Terazije, Trg Republike, Studentski trg, Beogradska tvrđava, Varoš kapija, Novi Beograd, Topčidersko brdo, Dedinje, Trg oslobođenja, Trg Slavija, Trg Nikole Pašića
Polazak: svake nedelje u 10.00 na engleskom i 12.00 na srpskom, Trg Nikole Pašića 12


BEOGRADSKA TVRĐAVA

Pešačka tura za organizovane grupe.Trajanje: 120 min, uz pratnju turističkog vodiča
Maršruta: Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", Beogradska tvrđava, Vojni muzej, Pobednik, Opservatorijum "Ruđer Bošković", crkva Ružica, kapela Svete Petke, Kula Nebojša, Karlova kapija, Kalemegdanski park, Spomenik zahvalnosti Francuskoj
Polazak: ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić", Mali Kalemegdan


POSETA ARHEOLOŠKOM NALAZIŠTU "VINČA"

Trajanje: 180 min, uz pratnju turističkog vodiča
Maršruta: Bulevar kralja Aleksandra, Smederevski put, selo Vinča, Arheološko nalazište "Vinča"
Program: Obilazak Arheološkog nalazišta uz komentar vodiča i kustosa, zatim slobodno vreme
Polazak: svake subote u 11.00, Trg Nikole Pašića 12


RAZGLEDANJE KRALJEVSKIH DVOROVA

Kompleks kraljevskih dvorova dinastije Karađorđević na Dedinju - www.kraljevina.org -otvoren je za razgledanje od 1. aprila do 25. novembra
Trajanje: oko 2 sata, uz pratnju turističkog vodiča
Maršruta: autobusom do Dedinja, potom pešice obilazak dvorskog parka, Kraljevskog dvora i Belog dvora
Polazak: subotom i nedeljom u 10.30 i 13.30, Trg Nikole Pašića 12
Prijave: TIC Makedonska 5, tel. 3343-460


RAZGLEDANJE TURISTIČKIM BRODOM "BEOGRAD"

Razgledanje Beograda brodom sa Dunava i Save organizuje se od 15. maja do 15. oktobra, kao redovna vožnja u pratnji stručnog vodiča.

Maršruta: Hotel "Jugoslavija", Veliko ratno ostrvo, Beogradska tvrđava, Saborna crkva, savski mostovi, Čukarički rukavac, Ada Ciganlija, Muzej savremene umetnosti, Hotel "Jugoslavija"

Polazak: kej kod Hotela "Jugoslavija"

Kapacitet broda: 60 komercijalnih mesta (31 mesto u zatvorenom i 29 mesta na otvorenom delu broda)

Redovni program, 90 min, uz pratnju vodiča TOB, polasci:

- utorak, sreda, četvrtak i petak u 17.00
- subota i nedelja u 15.00 i 17.00
- ponedeljak - slobodan dan

Obavezan je dolazak na pristan 20 min pre polaska broda

Specijalni programi: specijalne grupe u vanrednim terminima, zakup broda po satu, venčanja na brodu (max 25 osoba), rođendanske proslave (max 30-35 osoba), zabave uz muzičku animaciju (max 30-35 osoba)


CRKVE I MANASTIRI BEOGRADA

Autobuska tura za organizovane grupe.

Trajanje: 240 min, uz pratnju turističkog vodiča
Maršruta: najstarija pravoslavna crkva u Beogradu - Ružica (XVI vek), kapela Svete Petke, Beogradska varoš, Patrijaršijski dvor, Saborna crkva, hram Svetog Save, manastir Vavedenje, manastir Rakovica
Polazak: ispred hotela

_________________
Ni dve, za noc mi nisu bile dovoljne
da na tebe ne mislim
u toj sam igri sa njima uzivao
samo ako tebe zamislim
... Aleksandar ...
... Aleksandar ...
Super član
Super član

Muški
Broj poruka : 679
Godina : 28
Lokacija : Beograd
Zanimanje : Ucenik
Reputation : 0
Datum upisa : 30.06.2007

Pogledaj profil korisnika http://yugonostalgija.serbianforum.info/

Nazad na vrh Ići dole

Re: -> O Beogradu 2008 <-

Počalji od ... Aleksandar ... taj Sre 21 Maj - 16:02:30

Restorani

Postoji kultno mesto srpskog načina života - mesto koje je istovremeno:

- Glavni informativni medij - mesto za razmenjivanje svih vrsta (dez)informacija
- Druga kuća - mesto u kojem se boravi više nego u kući
- Druga kancelarija - mesto gde se sklapa najveći broj poslova
- Fudbalski savez u senci - mesto gde su svi fudbalski selektori

To mesto se zove KAFANA!

Na sreću, u Beogradu ima mnogo kafana, s tim što se neke uobraze pa se zovu restorani, a neke druge se zbog mode nazivaju kafićima i klubovima. Suština je ista: svaki Beograđanin koji drži do sebe ima svoju kafanu ili više njih. Mada je, možda, tačnije da svaka kafana ima svoje Beograđane. I po nekog stranog gosta sa njima, kao što je red u gostoljubivom gradu.

Vaši beogradski domaćini odvešće vas, verovatno, najpre u boemsku četvrt Skadarliju. Kada upoznate tu esenciju beogradskog boemskog duha biće vam mnogo lakše i draže da se upustite u dalja traganja.

Posebna napomena za novopečene goste Beograda - bitan deo naših lokalnih običaja je "plaćanje računa". Vaš domaćin nikada neće dozvoliti da vi platite večeru ili piće, zato je bolje da to i ne pokušavate! I ne zaboravite: kada nazdravljate, kucnete se čašama, gledate se u oči i kažete "Živeli!".

U beogradskim restoranima jelovnici su, pored srpskog jezika, ispisani i na jednom od svetskih jezika - najčešće na engleskom. Ako se konobaru obratite na jednom od svetskih jezika (engleski, nemački ili francuski), razumeće Vas u najvećem broju restorana.

Uobičajeno radno vreme restorana je 08.00-23.00, a pojedini restorani su otvoreni 12.00-01.00.
POPUSTI U RESTORANIMA

U toku trajanja takmičenja "Pesma Evrovizije" neki restorani i klubovi u Beogradu pružiće popust od 10% gostima Beograda koji budu imali akreditacije za „Pesmu Evrovizije". Restorani široke ponude i visokog kvaliteta usluge biće vidno označeni i brendirani simbolima "Pesme Evrovizije 2008".

1. "JEVREM" - GOSPODAR JEVREMOVA 36, tel. 328-47-46
2. "FRANŠ" - BULEVAR OSLOBOĐENJA 18A, tel. 264-19-44
3. "GULI" - SKADARSKA 13, tel. 323-72-04
4. "MADERA" - BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 43, tel. 323-13-32
5. "MILOŠEV KONAK" - TOPČIDERSKA 1, tel. 266-31-46
6. "PASTUV" - PAŠTROVIĆEVA 2, tel. 354-80-58
7. "DVA JELENA" - SKADARSKA 32, tel. 323-48-85
8. "TRI ŠEŠIRA" - SKADARSKA 29, tel. 324-75-01
9. "VIOLETA KUĆO STARA" - TOPOLSKA 4, tel. 243-14-58
10. "PERPER EXPRESS" - BULEVAR ZORANA ĐINĐIĆA 106 A, tel. 214-44-16
11. "ADA" - BULEVAR NIKOLE TESLE bb, tel. 260-75-90
12. "KOŠUTA" - PIONIRSKA 32, tel. 266-29-69

JAZZ KLUBOVI:

1. "PTICA" - ŠANTIĆEVA 8, tel. 323-46-14
2. "PLATO" - VASINA 19, tel. 263-50-10
Boemska četvrt Beograda, Skadarlija, elitni je predeo ugostiteljske geografije grada.

Restorani u Skadarliji tradicionalno neguju nacionalnu kuhinju, ali u ponudi imaju i internacionalne specijalitete. Živa muzika sa starogradskim repertoarom postoji u skoro svim restoranima.

DVA BELA GOLUBA, Bul. despota Stefana 3, tel. 323-9079, 09.00-01.00 (muz. od 20.00)
DVA JELENA, Skadarska 32, tel. 323-4885, 3242-994, 11.00-01.00 (muz. od 20.00)
IMA DANA, Skadarska 38, tel. 323-4422, 11.00-01.00 (muz. 20.00-01.00)
SKADARLIJA, Cetinjska 17, tel. 323-4983, 10.00-24.00, domaća kuh.
ŠEŠIR MOJ, Skadarska 27, tel. 322-8750, 10.00-24.00 (muz. 14.00-24.00)
TRI ŠEŠIRA, Skadarska 29, tel. 324-7501, 11.00-01.00 (muz. 20.00-01.00)
ZLATNI BOKAL, Skadarska 26, tel. 323-4834, 11.00-01.00 (muz. 20.00-01.00)
GULI, Skadarska 13, tel. 323-7204, 12.00-23.30, mediteranska kuh.
IL BORGHETTO, Skadarska 11, tel. 3242-940, 10.00-24.00, italijanska kuh.
PUTUJUĆI GLUMAC, Gospodar Jevremova 65, tel. 3341-024, 09.00-02.00 (muz. 18.00-02.00)

_________________
Ni dve, za noc mi nisu bile dovoljne
da na tebe ne mislim
u toj sam igri sa njima uzivao
samo ako tebe zamislim
... Aleksandar ...
... Aleksandar ...
Super član
Super član

Muški
Broj poruka : 679
Godina : 28
Lokacija : Beograd
Zanimanje : Ucenik
Reputation : 0
Datum upisa : 30.06.2007

Pogledaj profil korisnika http://yugonostalgija.serbianforum.info/

Nazad na vrh Ići dole

Re: -> O Beogradu 2008 <-

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu