Lavrov: Priznanje Kosova ne dolazi u obzir

Ići dole

Lavrov: Priznanje Kosova ne dolazi u obzir

Počalji od ... Aleksandar ... taj Sub 21 Feb - 5:20:57
Lavrov: Priznanje Kosova ne dolazi u obzir
Petak, 20. februar 2009. 17:22


Sergej Lavrov izjavio da nema reči o mogućnosti da Rusija prizna Kosovo. Ministar spoljih poslova Rusije sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem potpisao sporazum o bezviznom režimu.

Ni o kakvom priznanju Kosova od strane Rusije ne može biti reči, izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem u Moskvi.

Dvojica šefova diplomatije su tokom susreta i potpisali sporazum o bezviznom režimu između dve zemlje.

Lavrov je ponovio da Rusija i dalje podržava napore Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

"Kosovski premijer Hašim Tači iznosi kao stvarno ono što bi želeo“, rekao je Lavrov, dodajući da "Tači svakako nije taj koji bi trebalo da istupa u ime Ruske Federacije“.

Kosovski premijer je u intervjuu beogradskom dnevniku "Politika" izjavio da će i Rusija priznati Kosovo.

"Stav Rusije izlaže njeno rukovodstvo i ja sam ga danas potvrdio. I nikakve dvosmislenosti ne može biti“, prenela je agencija Itar-Tass.

Šef ruske diplomatije je rekao da Rusija potvrđuje svoju poziciju, u skladu s kojom kosovsko pitanje treba da bude rešeno na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Mi i dalje podržavamo napore Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalne celovitosti svoje zemlje", rekao je Lavrov.

Izražavajući zadovoljstvo rezultatima razgovora, ministar spoljnih poslova Srbije je ukazao na "potpuno podudaranje stavova dve strane" kada je reč o pitanju Kosova.

"Solidarno ćemo 2009. godine istupati u svim međunarodnim organizacijama i tokom svih međunarodnih diskusija o tom pitanju. Srbija će 2009. godine, takođe, braniti svoju poziciju pred Međunarodnim sudom pravde", rekao je Jeremić.

Ministar je naglasio da Srbija smatra rešenje MSP "važnim za borbu za očuvanje Kosova u sastavu Srbije", prenela je ruska državna agencija.

Šef srpske diplomatije je rekao da će Beograd "svim pravnim i političkim sredstvima braniti svoj suverenitet", kao i da „veoma visoko ceni bezrezervnu i beskompromisnu poziciju Rusije u tom pitanju".

Lavrov je, istovremeno, zahvalio Srbiji na izraženoj podršci inicijativi ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva o potrebi izrade novog sporazuma o bezbednosti u Evropi, koju je izneo 4. juna prošle godine u Berlinu.

Kao glavne odredbe mogućeg budućeg sporazuma, u medijima nazvanog i "Helsinki plus", su uvažavanje suvereniteta, teritorijalne celovitosti i političke nezavisnosti država, nedopustivost upotrebe sile, garancija za jednaku bezbednost, kao i ustanovljavanje temeljnih parametara za kontrolu naoružanja.

Sporazum o bezviznom režimu

Sporazum o bezviznom režimu između dve države predviđa da građani jedne zemlje izmaju prava da bez vize uđu i borave na teritoriji druge zemlje u trajanju do mesec dana.

Izuzetak predstavljaju državljani sa diplomatskim ili službenim pasošima, za koje bezvizni režim važi maksimalno za neprekidni boravak do 90 dana.

Sporazum će stupiti na snagu 30 dana od dana uručivanja po dilomatskim kanalima poslednjeg pisanog obaveštenja da su strane izvršile potrebne procedure neophodne za njegovo stupanje na snagu.

Šef ruske diplomatije rekao je danas da očekuje da će državne procedure biti obavljene što pre, a Jeremić je najavio da će sporazum biti upućen Skupštini Srbije pod oznakom „hitno“.

Takođe, državljani upućeni na rad u diplomatska i konzularna predstavništva, ili predstavništva pri međunarodnim organizacijama, kao i članovi njihovih porodica koji sa njima žive, sa diplomatskim ili službenim pasošima mogu da ulaze, izlaze, budu u tranzitu i borave bez vize u drugoj zemlji tokom celog perioda važenja njihove akreditacije.

Vize neće biti potrebne ni građanima jedne strane-potpisnice koji imaju dozvolu za privremeni boravak na teritoriji druge strane, ili dokument kojim se potvrđuje pravo stranog građanina ili lica bez državljanstva na stalni boravak u Rusiji i pravo na bezvizni ulazak na rusku treritoriju.

Ulazak državljana koji na teritoriju druge strane dolaze zbog posla ili pohađanja nastave ostvaruje se po vizama koje se izdaju u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju se dolazi.

Maloletnici će moći da putuju na osnovu važećih dokumenata ili važećih dokumenata njihovih roditelja sa kojima putuju.

Sporazum ne ograničava pravo nadležnih organa svake od strana da spreče ulazak ili boravak građanima države druge strane iz razloga zaštite državne bezbednosti i javnog poretka, ili zdravlja stanovništva u skladu sa svojim zakonodavstvom.


Stupanjem na snagu prestaće da važi aktuelni sporazum između vlada SSSR i SFRJ o uzajamnom putovanju građana, potpisan u Moskvi 31. oktobra 1989. godine.

Državljani Srbije sa običnim pasošima po sadašnjim propisima ulaze na teritoriju Rusije sa vizom, turističkim vaučerom ili pozivnim pismom, dok za državljane Rusije važi odluka vlade Srbije, koja je stupila na snagu 8. marta 2008, po kojoj su imali pravo na bezvizni ulazak u Srbiju i boravak do 90 dana.

(agencije/MONDO)

_________________
Ni dve, za noc mi nisu bile dovoljne
da na tebe ne mislim
u toj sam igri sa njima uzivao
samo ako tebe zamislim
... Aleksandar ...
... Aleksandar ...
Super član
Super član

Muški
Broj poruka : 679
Godina : 28
Lokacija : Beograd
Zanimanje : Ucenik
Reputation : 0
Datum upisa : 30.06.2007

Pogledaj profil korisnika http://yugonostalgija.serbianforum.info/

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu