~ CHIP TUNING ~

Ići dole

~ CHIP TUNING ~

Počalji od ♥ QueeN ♥ taj Pet 20 Jul - 14:38:36

CHIP TUNING


Kod svake rasprave o tuningu, odnosno o preradi auta i njegovog motora kako bi se dobile bolje performanse, uvijek se spominje neka elektronika, njezina izmjena i ugradnja. Priče o izmjeni elektronike i poboljšanju performansi motora nisu tako jednostavne i zanemarive, te da bismo znali o kakvom se složenom procesu radi potrebno je malo bolje upoznati sustav i njegovo funkcioniranje.
Kada se spominje elektronika automobila misli se na mali srebrnu kutiju koja je obično smještena, ovisno o modelu i marki vozila, ispod poklopca motora ili ispod armaturne ploče pokraj vozačevih ili suvozačevih nogu. Pravo ime te male srebrne kutije je ECU (Engine Control Unit). Ona je povezana s velikim brojem senzora koji se smješteni na i u samom motoru koji očitavaju parametre protoka goriva, zraka, vode, tlaka turbine, brzine, temperature motora itd.
Unutar samog ECU-a nalazi se pločica s nekoliko čipova, otpornika i drugih elektroničkih sklopova. Jedan od tih čipova je EPROM, memorijski čip na kojem su pohranjeni podaci o radu motora. U EPROM-u se nalaze mape u kojima su upisani podaci o kutu paljenja, količini ubrizganog goriva, tlaka turbine kod turbo motora itd. Osnovni zadatak chip-tuninga je izmjena podataka na tim mapama, povećanje količine ubrizganog goriva, bolji i precizniji kut paljenja, te kod turbo motora povećanje tlaka turbine, što zavisi i o radnoj temperaturi motora. Rezultat pravilnog chip-tuninga bi trebao biti povećanje snage i okretnog momenta, a samim time i bolje performanse vašeg automobila.
Ugradnja samog čipa koji se nalazi u ECU je proces zavisan o modelu i marki automobila, ali obično traje od 2 do 3 sata. U tom vremenskom razdoblju ECU se vadi iz automobila, otvara se njezin poklopac, skida se EPROM koji se može reprogramirati ili zamijeniti drugim novim EPROM-om, koji je već programiran. Tu se otvara i mogućnost da se preko OBD (On Bord Diagnostic Port) bez skidanja ECU-a izvrši chip-tuning, tako da se putem prijenosnog računala, koji je spojen direktno na ECU, prenesu nove postavke i izmijenjene mape u EPROM. Postoji i još jedna zanimljiva mogućnost ugradnje SWITCH (prekidača) na kojem možemo birati i sami odrediti kada ćemo koristiti standardne ili izmijenjene postavke.
Uvijek je postojalo pitanje na kojim motorima je najisplativiji chip-tuning. Većina smatra da su to turbo dizelski motori, jer je kod takvih agregata najbolji omjer uloženog i dobivenog. U turbo dizelskim motorima izmjenom tlaka turbine i količine ubrizganog dizela dobivamo povećanje nsage od 30 do 35% što za rezultat ima povećanje okretnog momenta. Kod atmosferskih motora, modificira se kut paljenja i količina ubrizgane smjese zraka i benzina koja povećava snagu od 8 do 12%.
Koliko se krati vijek trajanja motora nakon ovakvog tuninga teško je utvrditi, a cijena ovisi o tome je li na ''stolu'' atmosferski ili turbo motor. No, prosječna cijena bi bila oko 350 eura.
Hrvatski chip-tuneri daju jamstvo na sam čip, odnosno, jamče da se software na čipu neće izbrisati, oštetiti, pomaknuti ili puknuti u ECU-u. Garancije na motor tuneri u pravilu ne daju, zbog činjenice da nemaju uvid u stanje motora, njegovu očuvanost ili način na koji je automobil vožen.
avatar
♥ QueeN ♥
Administrator
Administrator

Ženski
Broj poruka : 4798
Reputation : 0
Datum upisa : 30.06.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ~ CHIP TUNING ~

Počalji od **Ghost_Rider* taj Čet 1 Maj - 14:09:23

A jel neko cuo da moze cip iz kompijutera kola da se puni......

**Ghost_Rider*
Ugašen Nalog
Ugašen Nalog

Broj poruka : 1226
Reputation : 1
Datum upisa : 15.02.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu